Aenos

Υποψήφιος στην κατηγορία Best Greek Heritage City Hotel
Κλάδος δραστηριότητας: Ξενοδοχείο
Ιστοσελίδα: http://www.aenoshotel.com/
Κείμενο αιτιολόγησης υποψηφιότητας: Το ξενοδοχείο Aenos Hotel στην Κεφαλλονιά διεκδικεί το βραβείο 1.9 «Best Greek Heritage City Hotel».

Η ιστορία του Aenos Hotel τοποθετείται πίσω στον 19ο αιώνα, όταν το οίκημα ακόμη αποτελούσε την πατρογονική κατοικία της οικογένειας Μεταξά. Ο Ιάκωβος Μεταξάς ασκούσε τη δικηγορία στο Αργοστόλι και το τριώροφο αρχοντικό στην πλατεία Αργο-στολίου, με τα δώδεκα δωμάτια, την επιβλητική σάλα και τους γενναιόδωρους χώρους υποδοχής με τα χρυσοποίκιλτα έπιπλα ήταν η οικεία του στην οποία υποδεχόταν σημα-ντικές προσωπικότητες της Κεφαλλονίτικης κοινότητας και δεξιωνόταν την αστική τάξη του νησιού. Μέχρι να φτάσει να πάρει τη σημερινή του μορφή, ενός σύγχρονου ξενοδο-χείου στο κέντρο του Αργοστολίου, το οποίο συνδυάζει πολυτέλεια και ποιότητα με μια μοναδική αίσθηση κομψότητας και στυλ, πέρασε από πολλά στάδια. Η πορεία του είναι μακρά και, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος του προσέδωσε αίγλη και ιστορικότητα. Οι σύγχρονοι επισκέπτες του απολαμβάνουν εκτός από τις παροχές του, το στρατηγικό του σημείο -ακριβώς στο κέντρο του Αργοστολίου-, αλλά και μια μοναδική αίσθηση ελληνικής κληρονομιάς που εύλογα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Η ιστορία
Τα χρόνια που το οίκημα αποτελούσα την κατοικία του Ιάκωβου Μεταξά διακόπηκαν απότομα, όταν το 1847 ξέσπασε η επανάσταση των κολίγων με αρχηγό τον περιβόητο «Παπά Ληστή» της οικογενείας Ζαπάντη, η οποία ξεκίνησε από τη Σκάλα Κεφαλονιάς και επεκτάθηκε στα γύρω χωριά. Στην περιοχή των Πρόνων, στην Κορωνή βρισκόταν η εξοχι-κή έπαυλη του Ιακώβου Μεταξά. Οι επαναστάτες την κατέλαβαν και έπιασαν τον Νικό-λαο Μεταξά, έναν ευπατρίδη Κεφαλλονίτη, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην επανά-σταση του 1821. Τον πυροβόλησαν και τον έκαψαν ζωντανό μαζί με τρεις σέμπρες (αγρό-τισσες του κτήματος). Το γεγονός αυτό υπήρξε η κυρία αιτία που ο Ιάκωβος μετοίκησε μαζί με την οικογένεια του στην Κέρκυρα, όπου ο αδελφός, Δωρόθεος, ήταν γερουσια-στής στην Ιόνιο Βουλή.
Το τριώροφο αρχοντικό στην πλατεία Αργοστολίου με τα δώδεκα δωμάτια και τους με-γάλους χώρους υποδοχής νοικιάσθηκε ως ξενοδοχείο -το μοναδικό της εποχής εκείνης, το οποίο λειτούργησε μέχρι την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής το ξενοδοχείο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς, που το χρησιμοποίησαν ως Λέσχη Αξιωματικών του Ναυτικού των πολεμικών πλοίων που ναυλοχούσαν στο Αργο-στόλι.
Μετά την απελευθέρωση νοικιάσθηκε εκ νέου μέχρι το 1953. Ο καταστροφικός σεισμός της Κεφαλονιάς τον Αύγουστο 1953, όχι μόνο ισοπέδωσε το κτήριο, αλλά και μια πυρκα-γιά κατέστρεψε ό,τι άφησε άθικτο ο εγκέλαδος στη διάβα του.
Το 1960 στη θέση του προσεισμικού αρχοντικού επαναλειτούργησε το ξενοδοχείο, σε ένα μικρό νεόδμητο κτήριο αρωγής, που καταλάμβανε το ήμισυ του οικοπέδου. Επί δικτατο-ρίας των Συνταγματαρχών, η τότε Δημαρχία Αργοστολίου ήθελε να απαλλοτριώσει το άκτιστο οικόπεδο για να γίνει Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τότε η οικογένεια Μεταξά αποφάσι-σε να αναγείρει εκ νέου το ξενοδοχείο εκμεταλλευόμενη ολόκληρο το οικόπεδο.
Το σύγχρονο Aenos Hotel
Το 1973 κατεδαφίσθηκε το μικρό κτήριο της αρωγής και από το 1975 λειτουργεί το σημε-ρινό ξενοδοχείο Aenos. Το κτήριο έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του επτανησιακού ρυθμού, ενώ η προνομιακή θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλεως του Αρ-γοστολίου το καθιστά ένα από τα εμπορικότερα κτήρια του νησιού.
Το 2017 η νέα γενιά της οικογενείας Μεταξά ανακαίνισε ριζικά το ξενοδοχείο, εκσυγχρο-νίζοντας τις εγκαταστάσεις και εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για ένα φιλι-κό προς το περιβάλλον κτήριο. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία της οικογένειας στο ξενοδο-χειακό προϊόν αποτέλεσε πολύ σημαντικό παράγοντα στο να δημιουργηθεί ένα κατάλυ-μα υψηλών προδιαγραφών το οποίο απολαμβάνουν οι σύγχρονοι επισκέπτες του.
Η στρατηγική του τοποθεσία, πάνω ακριβώς στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, δίνει πρόσβαση σε μια μαγική και γεμάτη ενέργεια θέα και βέβαια βρίσκεται μια ανάσα από τα σοκάκια της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς όπου χτυπά δυνατά ο παλμός του νη-σιού.
Το ζεστό στοιχείο του ξύλου στην εσωτερική διακόσμηση σε συνδυασμό με το μίνιμαλ ύφος αντικατοπτρίζει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Aenos hotel και δημιουργεί μια μοναδικά φιλόξενη ατμόσφαιρα. Οι κεραμιδένιες σκεπές του Αργοστολίου και η όμορφη μαρίνα που γεμίζει από σκάφη και καΐκια στον ορίζοντα ολοκληρώνουν το σκηνικό. Όσο για το φιλόξενο σέρβις και τις σύγχρονες παροχές υπογραμμίζουν την ποιότητα, την προ-σήλωση στη λεπτομέρεια και την άνεση…
Το Aenos Hotel αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές στην Κεφαλλονιά. Ένα αστικό ξενοδοχείο σε νησιωτικό περιβάλλον, ένα σύγχρονο κατάλυμα με πλούσια ιστορία!