Aldemar Resorts

Υποψήφιος στην κατηγορία Best Greek initiative promoting Greece abroad
Κλάδος δραστηριότητας: Ξενοδοχειακες Επιχειρήσεις
Κείμενο αιτιολόγησης υποψηφιότητας: Το Sympossio Greek Gourmet Touring αποτελεί ένα πρωτοποριακό όχημα προβολής της ελληνικής γαστρονομίας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, μια μοναδική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία του Ομίλου Aldemar Resorts, που τελεί διαχρονικά υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Εμπνεόμενο από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία του «Συμποσίου», ξεκίνησε το 2009 και με 10 χρόνια ήδη στο ενεργητικό του, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και την πλέον μακρόπνοη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η σύμπραξη μεταξύ ελληνικών εταιριών τροφίμων και ποτών, παραγωγών, τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και θεσμικών φορέων, αποδεικνύει την επιτυχία και την αναγνωσιμότητά του, αλλά και τη μεγάλη σημασία και αξία των συνεργειών.
Μοναδικός στόχος όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι η προώθηση των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στην Ευρώπη, η ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής κουζίνας και η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της συνολικής εμπειρίας ενός επισκέπτη στην Ελλάδα. Βασικές αρχές του Sympossio: Γαστρονομία, Πολιτισμός, Εξωστρέφεια.
Είναι πλέον γεγονός ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες. Αναζητούν την αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη διαφορετικότητα που θα τους χαρίσουν όμορφες αναμνήσεις. Στοιχεία που όχι μόνο διαμορφώνουν την ταυτότητα ενός προορισμού, αλλά τον καθιστούν και ανταγωνιστικό. Παράλληλα, η γαστρονομία αποτελεί ισχυρή τάση στον παγκόσμιο τουρισμό και έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της ταξιδιωτικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη. Βασιζόμενο σε αυτά τα δεδομένα, το Sympossio λειτουργεί και καθιερώνεται ως εργαλείο διαφήμισης και marketing, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της γαστρονομικής πτυχής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στη δημιουργία εμπειριών και στην εδραίωση της χώρας μας στον παγκόσμιο τουριστικό - γαστρονομικό χάρτη.
Το Sympossio κάθε χρόνο, σε διάρκεια 3 μηνών, διενεργεί μια μεγάλη σειρά γαστρονομικών εκδηλώσεων -περίπου 30- στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για βιωματικές και διαδραστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται στο κοινό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τουρισμού, όπως tour operators, τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι του τουρισμού κ.α. Κάθε εκδήλωση προβάλλει την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κουζίνας και καλεί τους συμμετέχοντες να τη γνωρίσουν βιώνοντάς τη, καθώς καλούνται να συμμετέχουν σε μια hands-on διαδικασία, εκτελώντας οι ίδιοι ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν, να μυρίσουν και τα γευτούν ελληνικά προϊόντα προτού οι ίδιοι τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τα τελικά πιάτα και να ταξιδέψουν νοητά στην Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που πληρούν τις απαιτητικές τεχνικές και τεχνολογικές προδιαγραφές, τα cooking studios, όπου βεβαίως οι Executive Chef της Aldemar Resorts είναι παρόντες για να καθοδηγούν τους συμμετέχοντες, αλλά και να τους παρουσιάζουν τα προϊόντα και το ρόλο τους στην ελληνική κουζίνα.
Με τον αυτόν τον τρόπο άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά επαγγέλματα γίνονται μια παρέα και συμμετέχουν ενεργά σε μια συλλογική διαδικασία, απλή και συνάμα συναρπαστική!
Η προσωπική συμμετοχή και η συλλογικότητα που απαιτούνται καθιστούν το βίωμα αυτό μοναδικό και σαφώς διεισδυτικότερο μιας απλής διαφημιστικής καμπάνιας, καθώς η βίωση της εμπειρίας δημιουργεί συναισθήματα και μνήμες, τα οποία κάποιος δύναται να ανακαλέσει σε μεταγενέστερο χρόνο και να τα μοιραστεί με οικογένεια και φίλους, αλλά και διαδικτυακά.
Κάθε χρόνο το Sympossio προβάλλει ένα διαφορετικό θέμα/concept, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει διαφορετικές πτυχές της ελληνικής κουζίνας, νέες συνταγές και περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις και παραγωγούς να ακολουθήσουν το όχημα του Sympossio και να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Το Sympossio ανά τα χρόνια παρουσίασε τα θέματα:
2009 - 2012 – «Greece on a Dish»
2013 – «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα»
2014 – «Ούζο»
2015 – «4 εποχές»
2016 – «Greek Street Food»
2017 – «Νησιά του Αιγαίου»
2018 – «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο»
2019 – «Λάδι & Κρασί»

Το 2020, το Sympossio προβάλλει το «Ελληνικό Τυρί». Τα ελληνικά τυριά, με ιστορία και αναφορά που συναντάται από την εποχή του Ομήρου κιόλας, και συγκεκριμένα στην «Οδύσσεια», αποτελούν μια μοναδική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην εγχώρια και τη διεθνή κουζίνα, σε παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές. Αναδεικνύεται ο πλούτος και η ποικιλία των ελληνικών τυριών που χαρακτηρίζουν τη μοναδικότητα των περιοχών της Ελλάδας και αποτελούν βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.
Το 11ο Sympossio έχει την τιμή να λαμβάνει τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Για μια ακόμα χρονιά, η στρατηγική συνεργασία με την AEGEAN δίνει περαιτέρω ώθηση στο έργο του Sympossio, το οποίο ταξιδεύει ανά την Ευρώπη. Κοντά στο Sympossio 2020 είναι όμως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ως εκ τούτου, το Sympossio αποτελεί κατά βάση έναν ετήσιο θεσμό μαγειρικής τέχνης, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς και απαιτητικής διαδικασίας και προετοιμασίας στην οποία εμπλέκονται επαγγελματίες από όλους τους κλάδους, συμβάλλοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο και δυνάμεις. Κοινός στόχος αυτών: η αφοσίωση στην ανάδειξη των καλύτερου προσώπου της Ελλάδας.
Ξεκινώντας το 2009 ως πρωτοβουλία του κου. Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Aldemar Resorts, το Sympossio φέροντας το μήνυμα «Μαζί μπορούμε καλύτερα», κατάφερε να συνδέσει στην πράξη, υπό το σχήμα «συνέργειας», τους τρεις τομείς της παραγωγής που θεωρούνταν αλληλένδετοι. Έλληνες επιχειρηματίες συμπορεύονται και συμπράττουν, παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία, για να προσφέρουν μια αυθεντική γεύση Ελλάδας στο ξένο κοινό, μεταφέροντας παράλληλα τις αξίες, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που συνιστούν την ταυτότητα μας και είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.
Η παραγωγή αγαθών της ελληνικής φύσης, όπως η ελληνική φέτα και το Σαντορινιό κρασί, η δημιουργία του τελικού ποιοτικού προϊόντος, η διανομή του, η προβολή και η παροχή υπηρεσιών, δημιουργούν τους κρίκους της αλυσίδας του Sympossio που παρουσιάζεται με έναν βιωματικό τρόπο στους τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό. Έτσι, προβάλλεται μια θετική και δυναμική εικόνα της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται βιώσιμες ευκαιρίες για τον τουρισμό και για όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων που τον περιβάλλει (παραγωγή, υπηρεσίες, εξαγωγές).
Το Sympossio, με την ελληνική γαστρονομία στο επίκεντρο του, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος πολλών και διαφορετικών επαγγελμάτων. Ως ένα συνεργικό εγχείρημα προώθησης της ελληνικής ταυτότητας, διαθέτει την απαραίτητη δυναμική για να αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα, να προσφέρει το πλαίσιο για εμπορικές ευκαιρίες, και φυσικά να αποτελέσει μεγάλο πρεσβευτή της ελληνικής φιλοξενίας και Ξενοδοχείας. Η δημιουργία συνεργειών –η από κοινού δραστηριοποίηση προς κοινή κατεύθυνση– όχι μόνο εξασφαλίζει ένα επωφελέστερο αποτέλεσμα για όλα τα συνεργαζόμενα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια δυναμική απάντηση στον εξωγενή ανταγωνισμό.
Μεταφράζοντας τα δέκα χρόνια Sympossio σε νούμερα προκύπτουν τα ακόλουθα εντυπωσιακά δεδομένα:
• 10 συναπτά έτη
• 64 πόλεις
• 18 χώρες
• 182 εκδηλώσεις
• 150+ ελληνικά προϊόντα
• 5.260 συμμετέχοντες
• 70 ελληνικές εταιρίες/σπόνσορες
Το Sympossio το 2020 θα ταξιδέψει σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις και θα ολοκληρώσει την παρουσία του στο εξωτερικό με ένα νέο προορισμό, την Ισπανία. Το Sympossio δεν παύει να προβάλλει την Ελλάδα και το σύγχρονο γαστρονομικό -και όχι μόνο- πρόσωπο της και προσβλέπει σε μια νέα δεκαετία, τη δεύτερη του, γεμάτη νέους προορισμούς, νέα concept, νέες συνεργασίες, νέες εμπειρίες και την ανάδειξη της χώρας μας ως καλύτερος γαστρονομικός προορισμός.