HELESI S.A.

Υποψήφιος στην κατηγορία Top Industrial Export Company
Κλάδος δραστηριότητας: PLASTIC INDUSTRY
Ιστοσελίδα: HTTP://WWW.HELESI.COM
Κείμενο αιτιολόγησης υποψηφιότητας: H HELESI S.A. "Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων Α.Ε.Β.Ε." μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Παράγει πλαστικούς κάδους απορριμμάτων όλων των χωρητικοτήτων καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα μεταφοράς και αποθήκευσης από πολυαιθυλένιο όπως παλετοκιβώτια, ιχθυοκιβώτια, αρτοκιβώτια, παλέτες κ.ά.
Δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001, ISO 14001 και ISO 18001 όσον αφορά την κατασκευαστική και εμπορική δραστηριότητά της. Τα προϊόντα κατασκευάζονται βάσει των τελευταίων ευρωπαϊκών προτύπων, όπως το EN-840 1-6 και πιστοποιούνται από τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό TUV Rheinland. Η HELESI S.A. είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ποιότητας κάδων απορριμμάτων και αποτελεί την 9η εταιρεία παγκοσμίως που παράγει πλήρη σειρά τυποποιημένων μεγεθών πλαστικών κάδων απορριμμάτων.
Ποσοστό εξαγωγών σε σχέση με το σύνολο του κύκλου εργασιών (μέσος όρος τελευταίας 3ετίας)
Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της μέσω εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ποσοστό των εξαγωγών ως προς τον συνολικό κύκλο εργασιών της είναι 38,44% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία ενώ το ποσοστό του τζίρου των εξαγωγών προς τον τζίρο του κλάδου της βιομηχανικής παραγωγής της εταιρείας είναι 52,19% κατά το ίδιο διάστημα.
Στο γράφημα που ακολουθεί, ενδεικτικά παρατίθενται o κύκλος εργασιών της HELESI S.A. στο σύνολο και τα υποσύνολα «Εξαγωγές» και «Κλάδος Πλαστικού» (κλάδος βιομηχανικής παραγωγής) για την τελευταία τριετία. Το ποσοστό εξαγωγών παραμένει σταθερά πάνω από το 47,5% του κλάδου βιομηχανικής παραγωγής, με προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση το τρέχον έτος.
Κύκλος εργασιών Εξαγωγών, Πλαστικού, Σύνολο 2016, 2017 & 2018
Απόλυτος αριθμός ή ποσότητα των συνολικά εξαγόμενων προϊόντων
Η HELESI S.A. παράγει με πρωτοποριακό και σύγχρονο σχεδιασμό, όλη τη σειρά των κάδων χωρητικότητας MGB 60lt/ 80lt/ 120lt/ 140lt/ 190lt/ 240lt/ 360lt/ 660lt/ 770lt/ 1000lt/ 1100lt σε διάφορες εξειδικευμένες παραλλαγές.
Επιπλέον, η εταιρεία παράγει κιβώτια εμπορευμάτων και τροφίμων, στα πλαίσια των νέων οδηγιών της Ε.Ε. καθώς και παλετοκιβώτια που αποτελούν ιδανικό σύστημα αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων προσαρμοσμένο σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών κυρίως αλλά και βιομηχανικών χρήσεων. Έχει τέλος επεκταθεί και στην παραγωγή καθισμάτων σταδίων.
Οι εξαγωγές των ως άνω προϊόντων της εταιρείας σε απόλυτο αριθμό για την προηγούμενη τριετία έχουν ως εξής:
- 2016 279.459 τεμάχια
- 2017 359.955 τεμάχια
- 2018 577.890 τεμάχια

Ο αριθμός αυτός αφορά ολοκληρωμένα προϊόντα και δεν περιλαμβάνει ημιέτοιμα (μέρη) των προϊόντων ή ανταλλακτικά.
Αριθμός εργαζομένων στην Ελλάδα
Ο αριθμός των εργαζομένων στην Ελλάδα για τα προηγούμενα χρόνια έχει ως εξής:
- 2016 170
- 2017 215
- 2018 217
Αριθμός χωρών στις οποίες εξάγει η εταιρεία
Η HELESI S.A. δίνει μεγάλη σημασία στην εύρεση ικανών συνεργατών σε κάθε χώρα και στην εδραίωση μακροχρόνιων σχέσεων. Η συνεργασία με τοπικούς εμπορικούς αντιπρόσωπους έχει συμβάλει στη διείσδυση σε αγορές με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο.
Παράλληλα, η HELESI S.A. υποστηρίζει ενεργά τους διανομείς της, μέσω της στενής συνεργασίας κατά την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή κατά τον σχεδιασμό λύσεων ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε αγοράς. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας για τη διανομή και προβολή των προϊόντων της εταιρείας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό επιτρέποντάς της να χτίζει ισχυρές θέσεις στις διεθνής αγορές, διατηρώντας ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων με χαμηλό κόστος.
Η εταιρεία έχει κατά το παρελθόν δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ την τελευταία τριετία, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε 47 χώρες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Κεντρική Αφρική, Νότια, Κεντρική Αμερική καθώς και σε Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία παρά την έλλειψη χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Οι συνολικές εξαγωγές την τελευταία τριετία ανέρχονται στο ποσό των 23.939.068,35€.
• Αναγνωρισιμότητα προϊόντων ή εταιρικής ταυτότητας σε χώρες του εξωτερικού, brand names και άλλα καινοτόμα προϊόντα
Οι παραγωγικές διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών με χρήση των πιο σύγχρονων injection μηχανών και καλουπιών στην Ευρώπη, η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών μας, η ταχύτατη παράδοση προϊόντων άριστης ποιότητας αλλά και ο περιορισμένος αριθμός κατασκευαστών ολόκληρης της γκάμας τυποποιημένων πλαστικών κάδων έχουν καταστήσει τη HELESI S.A. παγκόσμιο αναγνωρίσιμο brand στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ειδικότερα, στην κατασκευή παλετοκιβωτίων, η εταιρεία διαθέτει τον πιο εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό σε καλούπια με μεγάλη γκάμα χωρητικοτήτων και προδιαγραφών. Πλέον, διαθέτει το πιο ποιοτικό και αναγνωρίσιμο brand name στην αγορά παλετοκιβωτίων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας.
Πλήθος συμμετοχών σε εκθέσεις στο εξωτερικό ετησίως τα τελευταία
3 έτη.
Toν Μάϊο του 2018 η εταιρεία σε συνεργασία με τον αντιπρόσωπο στην Γερμανία (Syscon Gmbh) συμμετείχε στην διεθνή έκθεση IFAT στο Μόναχο. Η διεθνής έκθεση IFAT αναγνωρίζεται ως η ναυαρχίδα των εκθέσεων περιβαλλοντικής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί πόλο έλξης των πιο σημαντικών και καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα και εφαρμογές τεχνολογίας περιβάλλοντος καθώς και πανεπιστημίων - ερευνητικών ιδρυμάτων.
Στην συγκεκριμένη έκθεση, 3,305 εκθέτες από 58 χώρες μεταξύ των οποίων και η Helesi προέβαλαν τα προϊόντα τους σε 142,472 επισκέπτες από 162 διαφορετικές χώρες.
Toν Φεβρουάριο του 2019 η εταιρεία συμμετείχε στην διεθνή έκθεση Fruit Logistica στο Βερολίνο. Πρόκειται για την παγκόσμια κατευθυντήρια έκθεση διεθνούς εμπορίου φρούτων και για την πιο σημαντική πλατφόρμα επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας όσον αφορά τον κλάδο του εμπορίου φρούτων. Ο κλάδος που σχετίζεται με το εμπόριο φρέσκων προϊόντων έχει την ευκαιρία, μέσω της FRUIT LOGISTICA, να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα παροχών/προϊόντων του σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση οπότε η συγκεκριμένη έκθεση ήταν και είναι σημαντική για την προώθηση των κιβωτίων μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων προϊόντων που υπάρχουν στη γκάμα της εταιρείας. Στη συγκεκριμένη έκθεση συγκεντρώθηκαν 3.200 εκθέτες από 90 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 78.000 εμπορικοί επισκέπτες από 135 χώρες. Ιστοσελίδα της έκθεσης: www.fruitlogistica.com.
Πιστοποιητικά εταιρείας/προϊόντων – Διακρίσεις και Βραβεία στο Εξωτερικό – Διεθνής Αναγνωρισιμότητα & brand value στο εξωτερικό
Η ποιότητα των προϊόντων και η ασφαλής τους χρήση αποτελεί προτεραιότητα για τη HELESI S.A. Η ετικέτα GS αντιπροσωπεύει την «Ελεγμένη Ποιότητα» (Geprufte Sicherheit) πιστοποιώντας πως το προϊόν καλύπτει τις απαιτήσεις του γερμανικού νόμου GSG, τους κανονισμούς ασφαλείας των εμπορικών ενώσεων, των προτύπων DIN και ΕΝ καθώς επίσης τους κοινά αποδεκτούς τεχνικούς κανονισμούς. Το προϊόν, προκειμένου να εξασφαλίσει την ένδειξη GS, πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από μία αναγνωρισμένη αρχή (όπως την LGA). Για να διατηρηθεί το δικαίωμα χρήσης της πιστοποίησης απαιτείται ετήσια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης με τα πρότυπα EN-840, η HELESI S.A. έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης και αποτελεί μία εκ των εννέα (9) εταιρειών παγκοσμίως που παράγουν πλήρη γκάμα κάδων απορριμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΝ-840, τις ευρωπαϊκές οδηγίες που θέτουν τις προδιαγραφές για την παραγωγή κάδων.
Καινοτομίες οι οποίες υποβοηθούν την εξαγωγική προσπάθεια (π.χ.συσκευασία, λογότυπα, διαδικασίες κ.λ.π.)
Η εταιρεία ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες για πλήρη & άμεση ενημέρωση μέσω του παγκόσμιου ιστού προχώρησε στην κατασκευή & ανάπτυξη νέας ιστοσελίδας σε 6 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσικά και Τουρκικά προκειμένου να εξασφαλίζεται η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, μέσω οπτικού υλικού και αναλυτικής περιγραφής της ευρείας γκάμας των προϊόντων σε κάθε επισκέπτη. Επιπρόσθετα, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών, το site εμπεριέχει mobile compatibility, ώστε να προωθηθούν και να αυξηθούν οι επισκέψεις από το σύνολο των μέσων πρόσβασης (κινητό τηλέφωνο, tablet κλπ.).
Επιπλέον με την εφαρμογή του search engine optimization, διευκολύνεται η σύνδεση και η επικοινωνία με νέους πελάτες μεσώ του site. Οι μέθοδοί μας για να μετατρέψουμε αυτούς τους επισκέπτες σε πελάτες, περιλαμβάνουν user friendly δομή σε κάθε σελίδα, menu και navigation bar, ώστε ο επισκέπτης να βρίσκει εύκολα την σελίδα που επιθυμεί. Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά συνδυασμένα με ένα σύγχρονο design καθώς και με προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες, που έχουν ως στόχο την πιο παραστατική απεικόνιση των υπηρεσιών και των προϊόντων μας.
Για να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μία εταιρεία πρέπει πρωτίστως να διαθέτει: καλή ποιότητα, χαμηλό κόστος παραγωγής και χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προϋποθέσεις, η HELESI S.A. σύναψε μια σημαντική συνεργασία με την εταιρεία Namdal Ressurs στην Νορβηγία και πλέον διατηρεί ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και κέντρο διανομής στο Larvik της Νορβηγίας που εξυπηρετεί σχεδόν όλη τη Βαλτική. Η κίνηση αυτή έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος και τον χρόνο μεταφοράς προϊόντων στις χώρες του βορρά και κυρίως στις πολύ σημαντικές αγορές της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σουηδίας και έχει δώσει μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η εταιρεία τροφοδοτεί την συγκεκριμένη αποθήκη με θαλάσσια containers για να κρατήσει το κόστος μεταφοράς σε ανταγωνιστικό επίπεδο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών χαμηλό ενώ φροντίζει να διατηρεί υψηλό απόθεμα ειδών και χρωμάτων που ζητούνται περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή.
Η δυνατότητα γρήγορης παράδοσης έχει δώσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά σε αυτές τις περιοχές και παραδοσιακά σχεδόν μονοπωλούσαν όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς. Η στόχευση της εταιρείας στην συγκεκριμένη περιοχή έγινε μελετημένα μιας και η αγορές κάδων απορριμμάτων της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.
Παραγωγική δυναμικότητα ανά προϊόν (μονάδες μέτρησης τμχ./ώρα κ.λ.π.)
Η παραγωγική δυναμικότητα της βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κομοτηνή φτάνει τους 35,000 τόνους πολυαιθυλενίου ετησίως, πιο αναλυτικά:
ΤΥΠΟΣ Τεμάχια /Έτος
Κάδοι (χωρητικότητας μέχρι 50lt) και κιβώτια αποθήκευσης-μεταφοράς 1.260.000
Δίτροχοι κάδοι (χωρητικότητας 60-360lt) 800.000
Τετράτροχοι κάδοι (χωρητικότητας 660-1100lt) 120.000
Παλετοκιβώτια 150.000
https://drive.google.com/open?id=1ndDU5Fo_WzIL7dy6_gDAtocqEatvk5-Y
Τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων στην Ελλάδα
Η βιομηχανική μονάδα της HELESI S.A. βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο οικόπεδο 40.000m² με στεγασμένο κτίριο 12.000m². Περιλαμβάνει αίθουσα δοκιμών ποιότητας με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Το εργοστάσιο παραγωγής περιλαμβάνει μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής, σήμανσης και συναρμολόγησης των προϊόντων.
Η HELESI S.A. έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και, μέσω του τμήματος R&D, έχει αναπτύξει μια μοναδική μεθοδολογία αναφορικά με τη χρήση των ελαστικών κόκκων από ανακύκλωση ελαστικού για την παραγωγή των τροχών των δίτροχων κάδων της. Πρόκειται για μια σημαντική εξοικονόμηση όσον αφορά το κόστος παραγωγής των συγκεκριμένων υποπροϊόντων. Η εταιρεία λειτουργεί ως μία από τις λίγες καθετοποιημένες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.
Οπτικοακουστικό υλικό: https://drive.google.com/open?id=1ndDU5Fo_WzIL7dy6_gDAtocqEatvk5-Y